برخلاف نظر خیلی ها که فکر می کنند فناوری ها در روابط شخصی افراد با افراد دیگر خدشه وارد کرده و عصر فناوری انسان ها را از هم دور ساخته، تحقیقات نشان می دهد که فناوری ها، محیط خانواده را گرم تر می کنند.


مرکز تحقیقاتی Life Pew Internet & American، روی ۲ هزار و ۲۵۲ نفر آمریکایی که در خانواده های دو نفره یا سه نفره زندگی می کنند و از تلفن همراه یا کامپیوتر بهره می برند، مطالعاتی انجام داده است. نتیجه این مطالعات نشان می دهد که وجود فناوری ها در خانواده های آمریکایی باعث ایجاد صمیمیت احساس نزدیکی بیش تر بین اعضای خانواده حتی در مواردی که از نظر فیزیکی از همدیگر دور هستند می شود و اعضای خانواده ها شامل مادر، پدر و فرزندان غالبا به صورت آنلاین به همدیگر دسترسی دارند.


این تحقیقات همچنین حاکی است که:


حدود ۹۰ درصد از خانواده های آمریکایی از تلفن همراه استفاده می کنند.


۶۶ درصد از خانواده های آمریکایی به اینترنت پرسرعت پهن باند متصل می شوند.


۴۲ درصد از والدین آمریکایی برای آن که در دسترس فرزندان خود باشند، تلفن همراه دارند.


۵۲ درصد از خانواده های آمریکایی چندین بار در هفته، جلوی صفحه نمایش کامپیوتر دور هم جمع می شوند.


در نظر سنجی یاد شده، ۶۰ درصد از بزرگسالان آمریکایی اعلام کرده اند که فناوری ها تاثیر چندانی در نحوه ارتباط میان اعضای خانواده نداشته ولی ۲۵ درصد اعلام کرده اند که ابزار مدرن ارتباطی و همچنین اینترنت، فضایی صمیمانه و گرم تر در خانواده شان ایجاد کرده است که این امر نسبت به دوران طلایی تلویزیون که همه اعضای خانواده شام شان را پای آن صرف می کردند، چشم گیر تر است. این محققان همچنین دریافته اند که فناوری تاثیر مثبتی روی خانواده ها گذاشته است به طوری که برخی بحران های اجتماعی که در گذشته گریبانگیر خانواده ها بود با ظهور تلفن های همراه و اینترنت کمرنگ تر شده است.


تریسی کندی، دکترای جامعه شناسی از دانشگاه تورنتو می گوید: با وجود فناوری مدرنی همچون اینترنت، اعضای خانواده حتی در صورت دور بودن از هم نیز می توانند با هم ارتباط داشته باشند و با یکدیگر گفت وگو کنند.


وی می افزاید: اما من فکر کنم به طور کلی این موقعیت ها، رواج کم تری نسبت به آنچه که فکر می کنیم دارند و هنوز ترس ما از فناوری ها و مدرنیزه شدن مسایل دیگر را تحت الشعاع قرار می دهد.


همگام با فناوری ها


کندی معتقد است که شکل زندگی در قرن بیست و یکم، استفاده از ارتباطات مبتنی بر وب را برای ما ضروری ساخته است.


کندی که خود از طرفداران فناوری است و برای اینکه در دسرس فرزند خود باشد از ابزار های مدرن ارتباطی استفاده می کند می گوید: برای پر کردن شکاف ارتباطی میان اعضای خانواده، ایمیل یک ابزار ساده تر و راحت تر حتی نسبت به تلفن محسوب می شود.


امروزه وب سایت های به اشتراک گذاری تصاویر نظیرYou Tube نیز تجربیات جدیدی را در نحوه ارتباطات پیش روی افراد قرار داده است و اعضای خانواده های آمریکایی هر روز به دفعات، تصاویر را برای همدیگر به اشتراک می گذارند.


کندی می گوید: فضای این وب سایت ها باعث شده تا بتوانم به زبان دیجیتالی با پسرم که از افراد نسل جدید محسوب می شود ارتباط برقرار کنم.برای اعضای خانواده های آمریکایی، فناوری وب، از جنبه های مختلفی همچون امور مالی، سرگرمی و اجتماعی تاثیر مثبتی روی زندگی آنها گذاشته است.


می توان گفت که خرید از طریق وب سایت ها، به خانواده ها این امکان را می دهد که قیمت ها و کاربرد های محصولات را باهم مقایسه کنند و در شرایط بحران اقتصادی، بهترین محصول را با مناسب ترین قیمت انتخاب نمایند و بخرند.


علاوه بر این وجود ابزاری نظیر «وب کم» باعث احساس نزدیکی بیش تر میان فرزندان دور از خانواده و والدین آنها می شود.


سایه ترس از فناوری ها


با تمامی این اوصاف، هنوز والدین در گوشه ای از ذهن خود، نسبت به فناوری ها مقاومت می کنند و از آن گریزانند به عبارتی نگرانی و ترس از فناوری های مدرن آنها را هنوز هم از دنیای مدرن نسل جدیدی ها دور می سازد. بسیاری از والدین به خاطر ترس از جنبه های تاریک و منفی وب دغدغه آن را دارند که فرزندان شان جلوی کامپیوتر و در اینترنت به چه فعالیت هایی می پردازند.


البته در نظر سنجی مذکور، سوالاتی در مود این که افراد در مقابل فعالیت های آنلاین فرزندان شان چه بازخوردی نشان می دهند وجود نداشته است اما تحقیقات پیشین کندی حاکی از آن است که والدین فرزندان جوان، از نحوه استفاده از اینترنت به صورت امن آگاهی دارند.


کندی می گوید: برخی از والدین، نظارتی روی فعالیت های آنلاین فرزندان شان ندارند. اما به خاطر رابطه دوستانه و نزدیکی که میان فرزندان و آنها وجود دارد، به راحتی می توانند متوجه شوند که فرزندان شان در اینترنت چه کار می کنند.


وی می افزاید: به طور کلی باید به والدین هشدار بدهم که خطرات زیادی در اینترنت فرزندان شان را تهدید می کند!


علاوه بر این، اینترنت و رسانه های اجتماعی، روی عادات همیشگی افراد در تماشای تلویزیون تاثیر گذاشته است. این تحقیقات نشان می دهد که ۲۹ درصد از افراد ۱۸ تا ۲۹ سال، خیلی کم به تماشای تلویزیون می نشینند و این شکاف را با گذراندن زمان بیش تری با کامپیوتر پر می کنند.کندی معتقد است که اعضای خانواده هم به طور جمعی و هم به صورت انفرادی باید زمینه هایی را برای تجربه رسانه ای آنلاین در نظر بگیرند و نیاز ها و درخواست های خود را در زمینه تعامل مجازی برآورده سازند.


اعضای خانواده ها می توانند در یک فضای فیزیکی دور هم جمع شوند و با هم گپ بزنند و هم می توانند در یکی از شبکه های مجازی در کنار هم باشند.ابزار ها و فضاهای مجازی بسیاری برای این منظور وجود دارد که می توان به پیام های فوری آنلاین، وب سایت Facebook، Twitter، ایمیل یا تقویم های آنلاینی که در میان اعضای خانواده به اشتراک گذاشته می شوند اشاره کرد.


امروزه هر خانواده ای متناسب با نیاز خود می تواند از فناوری و روش های متفاوت ارتباطی استفاده کند، به نحوی که دیگر فاصله فیزیکی، میان آنها جدایی نمی اندازد.